۱۳۹۷ ۵اسفند

دلایل پدیده تراوش املاح یا Carry Over دیگ و بویلر بخار

 

پدیده تراوش املاح ، انتقال یا Carry Over جزو مشکلات رایج در دیگ‌های بخار می‌باشد که باعث بروز انواع خرابی، استهلاک، کاهش بازدهی، تریپ خوردن، از مدار خارج شدن دیگ بخار و حتی تجهیزات مصرف کننده پس از می‌شود.

درک اینکه چگونه پدیده کری اور شکل گرفته و روی سطوح مخزن بخار، لوله های سوپرهیتر، ری هیتر، پره های توربین بخار و دیگر تجهیزات سبب خوردگی و رسوب میشود در طراحی و بهره برداری از یک دیگ بخار بسیار حائز اهمیت می باشد.

پدیده تراوش املاح، انتقال یا Carry Over چیست؟

تبدیل آب خالص به بخار کارکرد اصلی دیگ بخار می باشد. حتی اگر آب ورودی دیگ بخار دارای ناخالصی های محلول و غیرمحلول باشد. از نظر علمی در هنگام جوشیدن آب این مواد ته نشین شده و نباید به ذرات بخار الحاق شوند و به لوله های بخار تنها مولکول های بخار وارد می شوند.

اما در واقعیت این موضوع مقداری متفاوت است در حقیقت در برخی شرایط مواد معدنی موجود در آب می توانند از فاز مایع به فاز گاز وارد شوند. به این حالت پدیده ی تراوش املاح (Carry over) می گوییم.

پدیده تراوش املاح، انتقال (Carry Over)

پدیده تراوش املاح (Carry Over)

از جمله معایب پدیده تراوش املاح ، ته نشینی و تشکیل رسوب در جداره لوله های بخار است که می تواند در نهایت منجر به تعویض کامل خطوط لوله ی بخار شود.

همچنین حمل این مواد به همراه بخار آب، باعث افت شدید کیفیت آب شده و در صنایعی که نیاز به بخار آب خالص است، مشکلاتی را ایجاد می کند پدیده carry over در دیگ های بخار فشار پایین معمول تر است.

همچنین دلایل رخداد این پدیده می توانند دلایل فیزیکی و یا شیمیایی باشند، که در زیر به بررسی این دلایل و راه حل های رفع آن می پردازیم.

دلایل فیزیکی رخ دادن پدیده انتقال (carry over) در بویلر

1- طراحی نامناسب داخلی دیگ

2- بالا بودن سطح آب

3- خاموش و روشن شدن یکباره مشعل دیگ و یا وارد شدن یکباره جریان آب ورودی به بویلر

4- تقاضای بیش از حد میزان بخار

دلایل شیمیایی رخدادن پدیده انتقال (carry over) در بویلر

1- تمییز کردن نامناسب دیگ بخار

2- بیش از حد بودن املاح نامحلول در آب

3- قلیاییت بالای آب درون بویلر ( بالاتر ازPH  12 )

4- استفاده از مواد ضد رسوب و ضد خوردگی معدنی

5- تصفیه و بهینه سازی نامناسب آب ورودی

6- وجود نفت و روغن در آب داخل بویلر

منبع : نشریه تخصصی سیستم های بخار و دیگ بخار

بیشتر بخوانید:سختی گیر آب چیست؟|چه کاربردی دارد

نظر خود را ثبت کنید