اگر به دنبال بهترین مارک بویلر آبگرم و انواع دیگر بویلرها هستید تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
دیگ های آبگرم در دو مدل فولادی و چدنی تولید می شوند که البته در سال های اخیر به دلیل مزیت های زیاد دیگ های آبگرم فولادی استفاد ه از دیگ های چدنی کاهش یافته است.
دیگ آبگرم و آبداغ در سیستم های گرمایش مرکزی در تمام دنیا مورد استفاده می باشد و با توجه مزیت های ویژه تامین حرارت از طریق آب برای گرمایش ساختمان ها و استخر ها، شاخه تاسیسات گرمایشی رشد زیادی داشته است.
با توجه به اینکه آشنایی و انتخاب مناسب دیگ آبگرم موتورخانه به عنوان اصلی ترین قسمت در سیستم های حرارت مرکزی بسیار حائز اهمیت می باشد لذا در ادامه مطالب فنی در کنار معرفی دیگ های آبگرم و آبداغ تولید شده به شرح ذیل ارائه می گردد:
- دیگ آب گرم چیست؟
- انواع دیگ آب گرم از لحاظ جنس (متریال)
- اجزای دیگ فولادی آب گرم
- کاربردهای دیگ آب گرم
- نحوه محاسبه بار گرمایشی بویلر
- انواع دیگ آب گرم از لحاظ مکانیزم داخلی
- انواع دیگ آب گرم تولید شده در صنایع دما بخار مشهد
- راهنمای خرید دیگ آب گرم
دیگ آب گرم چیست؟
آب دارای ویژگی های منحصر به فردی در طبیعت می باشد. آب تنها ماده ای است که در طبیعت در هر سه فاز (جامد، مایع و گاز) یافت می شود. یکی از ویژگی های بسیار مهم آب داشتن ظرفیت گرمایی بالاست.
دیگ آبگرم – دیگ آب داغ (hot water boiler) از نوع مخازن تحت فشار است که آب به عنوان سیال تحت فشار بوسیله گرمای حاصل از احتراق گرم شده و به مصرف موردنظر میرسد.
نحوه کار دیگ آب گرم بدین صورت است که گرمای حاصل از احتراق مشعل درون کوره دیگ از طریق سطوح حرارتی کوره و لوله ها، به آب منتقل شده و لذا سبب افزایش دمای آب در داخل دیگ می شود.
آبگرم تولید شده یا بصورت مستقیم مورد استفاده و مصرف می باشد که به آن آبگرم مصرفی گفته میشود از قبیل مصارف حمام و سینک و همچنین ممکن است فقط هدف انتقال حرارت باشد که در اینصورت آبگرم برای گرمایش در یک مدار حرارت مرکزی می باشد.
در حالت سیستم حرارت مرکزی با توجه به مدار چرخشی و گردشی آب از دیگ به سمت مصرف کننده های حرارت، آب گرم شده داخل دیگ به محل مصرف منتقل و بطور دائم یک سیکل بسته از گرمایش و انتقال و مصرف ایجاد می شود.
و برای ایجاد سیکل گردشی آبگرم از یک دستگاه پمپ مخصوص آبگرم استفاده می شود که در مدار قرار می گیرد و بطور دائم آب را به گردش در می آورد و همچنین تجهیزات دیگری نیز برای کنترل و انتقال حرارت در مدار قرار می گیرند.
انواع دیگ آب گرم از لحاظ جنس (متریال)
-
دیگ آب گرم فولادی
-
دیگ آب گرم چدنی
نوع چدنی از پره هایی با جنس چدن تشکیل شده و اغلب مدل های قدیمی از این نوع می باشند.
اما با توجه به مزیت های زیاد دیگ فولادی آبگرم، امروزه استفاده از نوع چدنی مگر در موارد خاص دیگر رایج نیست.
این نوع دیگ از پرههای چدنی تشکیل شده است. معمول این نوع پرهها در کارخانه تولید شده و بعد از انتقال در محل مونتاژ میشوند. امروز کاربرد دیگهای چدنی کمتر رایج هستند و محدود به پروژه های کوچک شدهاند. حمل و نقل این نوع دیگ راحت است.
دیگ آبگرم فولادی:
نوع فولادی دیگ آبگرم ساختار سادهای دارد و از ورق و لولههای آلیازی آتشخوار یکپارچه تولید میشوند. دیگهای فولادی راندمان بالاتری دارند و همچنین به نسبت دیگهای چدنی طول عمر بالاتری نیز دارند.
(دیگ های تولید شده در صنایع دما بخار مشهد از نوع فولادی هستند)
اگر به دنبال بهترین برند بویلر آبگرم و انواع دیگر بویلرها هستید، صنایع دما بخار مشهد در خدمت شماست.
اجزای دیگ فولادی آب گرم
دیگ فولادی آبگرم از طراحی و ساخت خیلی ساده تشکیل شده است. اجزای تشکیل دهنده دیگ فولادی آبگرم شامل موارد زیر است:
- پوسته یا بدنه دیگ که آب بعنوان سیال حرارتی داخل آن نگهداری می شود.
- کوره اصلی که اولین مرحله ورود سوخت به داخل بویلر از طریق آن انجام میشود.
- کوره فرعی در دیگ های آبگرم با ظرفیت بالا (سه پاس) کاربرد دارد.
- لوله های پاس حرارتی
- درب، پایه ها و اتصالات دیگ فولادی آبگرم
از آنجایی که دیگ آب گرم از نوع مخازن تحت فشار می باشد ایمنی آنها اهمیت فوق العادهای دارد.
بر اساس قوانين مصوب موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتی ايران مشمول استاندارد اجباری 7911 می باشد كه ترجمه استاندارد انگليسی BS855 می باشد.
کلیه دیگ های آبگرم تولیدی این شرکت با پلاک استاندارد ملی 7911 و تحت نظارت مستقیم بزرگترین شرکت بازرسی فنی در ایران یعنی شرکت ISQI تولید می شود.
مهمترین کاربرد دیگ آبگرم
اصلیترین دستگاه مورد نیاز برای تاسیسات حرارت مرکزی دیگ آبگرم یا بویلر آبگرم است.این نوع تاسیسات در اصطلاح سیستم گرمایش حرارت مرکزی نامیده میشود.
در این سیستم انتقال حرارت توسط آب صورت میپذیرد برای رساندن انرژی حرارتی حاصل از این تاسیسات برای کل مجموعه مورد نظر نیاز به نصب تجهیزات کامل برای گردش آب و آزادسازی انرژی گرمایی میباشد.
دمای آب بوسیله دیگ آبگرم بیشتر شده و زمانی که به حد موردنظر رسید بوسیله سیستم گردش آب درنظر گرفته شده به نقاط مورد نظر فرستاده می شود. در این مسیر با تبادل گرمایی صورت گرفته انرژی حرارتی آب به محیط منتقل می شود و باعث گرم شدن آن محل خواهد شد.
کاربردهای دیگ آب گرم
بیشترین کاربرد دیگ آب گرم در موتورخانه سیستم گرمایش مرکزی ساختمان برای توليد آبگرم موردنیاز رادياتور، فن کوئل، يونيت هيتر، سیستم گرمايش از کف و … میباشد.
مصارف صنعتی، کاربرد دیگر دیگ آب گرم میباشد. در اینجا به صورت مختصر به بیان برخی از آنها می پردازیم:
- صنایع غذایی (تولید لبنیات، انواع نوشیدنی و …)
- صنعت چاپ
- صنایع شیمیایی و داروسازی
- صنایع پتروشیمی و نیروگاه ها
- صنعت تنظیف (شستشو، خشکشویی، لاندری، ضدعفونی و …)
- …
نحوه عملکرد دیگ آبگرم
انرژی حرارتی آزاد شده ناشی از احتراق سوخت در مشعل دیگ آبگرم، باعث گرم شدن آب دیگ میگردد. آبگرم شده توسط پمپ به گردش در آمده و در این مسیر انرژی خود را از دست میدهد و در انتها به دیگ باز میگردد. این چرخه بصورت مکرر تکرار میشود و باعث گرم شدن محیط میگردد.
لازم به ذکر است علاوه بر تاسیسات گرمایشی ساختمان دیگهای آبگرم یا آبداغ کاربرد دیگ آب گرم در صنایع مختلف بسیار زیاد است.
نحوه محاسبه بار گرمایشی بویلر
به صورت یک راهنمای عمومی؛ برای محاسبه سرانگشتی بار گرمایشی مورد نیاز یک ساختمان در شهر تهران و سایر نقاطی که اقلیمی مشابه به آن دارند (شهرهایی که در آنها سردترین دمای زمستان از منفی 5 تجاوز نمی کند)، می توانید متراژ کل بنا در عددی بین 150 الی 200 ضرب کنید و بار گرمایشی مورد نیاز برای ساختمان را بر حسب کیلو کالری در ساعت بدست آورید.
محاسبه علمی و دقیق تر بار گرمایشی مورد نیاز ساختمان طبق رابطه زیر بدست می آید:
A = مساحت کل بنا بر حسب متر مربع * (111) * (0.35) / (0.29)
B = ظرفیت منبع بر حسب لیتر (دوجداره یا کوئلدار) * 50
بار گرمایشی مورد نیاز ساختمان = A + B
در انتها آب با دمای پایین مجدد به دیگ برگشت داده می شود و این سیکل دوباره طی می شود.
توجه فرمایید یک دیگ آبگرم می تواند هم به صورت دیگ آب گرم مصرفی (مانند دوش حمام یا سینک دستشویی) و هم به صورت گرمایش غیر مستقیم (استخر و جکوزی) مورد استفاده قرار گیرد.
انواع دیگ فولادی آب گرم از لحاظ مکانیزم داخلی
می توان دیگ های فولادی آبگرم و آبداغ را بر اساس مکانیزم داخلی به دو نوع ذیل تقسیم نمود:
-
طراحی واترتیوب یا لوله آبی
در این مکانیزم لوله های پر از آب در محفظه با دمای بالا که توسط مشعل ها داغ شده اند قرار می گیرند. دیگهای فولادی لوله آبی یا واتر تیوب خیلی رایج نمی باشند ولیکن این شرکت به عنوان تنها تولید کننده دیگ های ژنراتوری این امکان را دارد که برای کاربردهای خاص و سفارشی دیگ فولادی آبگرم با طرح واتر تیوب یا ژنراتوری را طراحی و تولید نماید.
نمونه این محصول برای استخرهای تولید ماهی با متریال تمام استیل طراحی و تولید و نصب گردیده است.
-
طراحی فایرتیوب (لوله آتشی)
محفظه احتراق و لولههای بویلر داخل یک محفظه نسبتاً بزرگ استوانه ای با قطر زیاد قرار دارند. در این مکانیزم لوله های داغ از میان محفظه پر از آب می گذرد و آب را گرم می کند. برای بالا بردن راندمان این دیگ ها به صورت به صورت عقب خشک و عقب تر طراحی می شوند.
این طرح از دیگ های فولادی بسیار رایج بوده و کلیه تولید کنندگان از همین طرح ها برای تولید محصولات آبگرم استفاده می نمایند.
برای مطالعه بیشتر در زمینه انواع طراحی دیگ فایر تیوب بر روی لینک زیر کلیک فرمایید.
نقشه ساخت و طراحی دیگ آب گرم بر اساس تعداد عبور دود
دیگ آبگرم تک پاس، دوپاس، کوره برگشتی، سه پاس (بر اساس تعداد عبور دود)
این دستهبندی با توجه به تعداد مسیرهایی که هوای گرم ناشی از سوختن مشعل داخل دیگ طی میکند تا وارد دودکش شوند انجام میگیرد.
دیگ آبگرم تک پاس:
دیگهای آبگرم و بویلرهای اولیه معمولا از نوع تک پاس بودهاند. در این نوع هوای گرم مسیر دیگ را یکبار طی کرده و وارد دودکش میشد. این نوع دیگ از رده خارج شده و دیگر ساخته نمیشود.
برای افزایش راندمان در دیگ های آب گرم، معمولا به صورت 2 پاس، 3 پاس، کوره برگشتی و 4 پاس طراحی می شود. بدین صورت گرمای حاصله از احتراق به سرعت از دودکش خارج نمی شود و دوباره به چرخش خود ادامه می دهد.
دیگ آبگرم دوپاس:
گرمای حاصل از احتراق توسط مشعل (سوخت می تواند گاز شهری، گازوئیل یا مازوت باشد) به داخل گذر اول دیگ (کوره دیگ) و سپس به انتهای کوره (محفظه برگشت) رسیده و به بالاگذر دوم (پاس دوم ) لوله ها هدایت می شود.
هوای گرم شده در نتیجه سوختن مشعل بعد از دو بار عبور از داخل دیگ، وارد دودکش می شود. (هوای گرم ناشی از احتراق بار اول از جلو دیگ تا انتهای دیگ درون کوره حرکت کرده و بار دوم از بوسیله لوله های انتقال حرارت به قسمت جلویی دیگ بر می گردد. بنابراین در این نوع دیگ دودکش جلو دیگ و سمت مشعل قرار دارد.)
دیگ آبگرم سه پاس:
در دیگ های سه پاس برای افزایش راندمان با ایجاد سه مسیر جداگانه برای عبور گازهای حاصل از احتراق، به بهترین نحو از انرژی سوخت استفاده می کنند.
طراحی این دیگها به گونهای انجام شده که کمترین افت فشار ممکن در محفظه احتراق آنها اتفاق میافتد. دیگ های سه پاس به خاطر طراحی بهینه و قیمت مناسب دارای بیشترین سفارشات از سمت خریدار می باشند.
در این مدل هوای گرم شده در نتیجه احتراق سوخت در کوره مسیر دیگ را سه بار طی می کند در انتها وارد دودکش می شود. دیگهای سه پاس اگر به درستی طراحی شده و سطح انتقال حرارت مناسب داشته باشند از بین مدل های موجود بالاترین راندمان را دارند و هوای گرم خروجی و در نتیجه دودکش نیز دارای کمترین دما میباشد. به همین دلیل بیشترین کاربرد دیگ آبگرم از این نوع می باشد.
دیگ های کوره برگشتی:
در این دیگها محل گردش دود و ورود به پاس دوم در انتهای دیگ نبوده و در همان ابتدا و حول درگاه مشعل می باشد ولی دود و شعله به دلیل فشار هوای فن مشعل به انتهای کوره دیگ رانده شده و به دلیل بسته بودن و شکل محدب گونه، جهت خروج باید طول کوره را مجدد باز گردد و وارد پاس دوم شوداصطلاحا به این دیگ دو پاس سوپر نیز می گویند.
دیگ های چهار پاس:
دیگ های 4 پاس همانند طراحی 3 پاس می باشند با این تفاوت که برای بالا بردن راندمان گرمای حاصل از احتراق 4 بار مسیر را طی می کند.
این موضوع باعث تبادل بیشتر گرما و در نتیجه افزایش راندمان این دیگ ها می شود. کوره این دیگ ها دارای قطر بیشتر نسبت به دیگ های دیگر می باشد و بایستی فضای موتورخانه در نظر گرفته شود.
طراحی دیگ های سه پاس و چهار پاس ممکن است تلفیقی از طراحی عقب تر (Wet back) و عقب خشک (Dry back) باشد.
دیگ آبگرم کوره برگشتی:
در نتیجه فرآیند احتراق گاز گرم تولید میشود که این گاز مسیر لوله را یک بار تا انتهای کوره حرکت نموده و و سپس بدلیل بسته و شکل محدب انتهای کوره از اطراف به جلو برگردانده میشود در انتها این هوای گرم که مقدار زیادی از حرارت و گرمای خود را ز دست داده است به پاس لوله ها فرستاده میشود و از طریق دودکش خارج میگردد.
در حقیقت در این نوع دیگ هوای گرم سه بار در طول دیگ حرکت می کند به همین دلیل راندمان دیگ های کوره برگشتی از بویلرهای دو پاس بیشتر است. برای ظرفیتهای پایین این نوع دیگ رایج ترین مدل میباشد.
دیگ آبگرم عقب تر (Wet Back) یا عقب خشک (Dry Back)
در دیگ عقب تر یا دیگ پشت خیس یا دیگ wet back بین قسمت انتهایی دیگ و محفظه احتراق آب قرار گرفته اما در دیگ عقب خشک یا دیگ dry back به جای آب در انتهای کوره سیمان یا آجر نسوز استفاده شده است.

دیگ آبگرم عقب تر

دیگ آبگرم عقب خشک
دیگ عقب خشک ممکن است دچار تنش زیاد و نهایتا نشتی شود به دلیل اینکه دمای بین پاس های دو و سه با هم تفاوت زیادی دارند. همچنین مواد نسوز بکار رفته در این دیگ نیاز به انجام تعمیرات و نگهداری بیشتری دارند. بنابراین کاربرد دیگ آبگرم عقب تر به دلیل راندمان بالاتر و تنش حرارتی کمتر بیشتر رایج هستند، به جز ظرفیتهای پایین که از دیگ عقب خشک هم استفاده می شود. همچنین دیگهای عقب تر به نگهداری و تعمیرات کمتری نیاز دارند.
انواع بویلر و دیگ فولادی آبگرم تولید شده در صنایع دما بخار مشهد
دیگ های فولادی آبگرم آبداغ بر اساس کاربرد و نیاز مشتری در طرح های مهم ذیل تولید می شوند:
- دیگ آب گرم آبداغ فولادی (Continuous flow Direct Hot Water Boiler)
- دیگ آب گرم مصرفی طرح جریان دار (Storage Tank Direct Hot Water Boiler)
- دیگ آبگرم مصرفی ذخیره کننده (Storage Tank Direct Hot Water Boiler)
- دیگ آبگرم پکیج شده (Packaged Hot Water Boiler)
- دیگ آبگرم هیبریدی مخصوص استخر ها (Hybrid Hot Water Boiler)
در دیگ آب گرم مصرفی سلامت و بهداشتی بودن آب از اهمیت برخوردار است. بنابراین در داخل مخزن از رنگ اپوکسی استفاده می شود.
دیگ آب گرم مستقیم، آب گرم در لوله کشی به چرخش در می آید و باعث افزایش حرارت می شود. البته می توان از یک دیگ آبگرم برای هر دو منظور استفاده کرد. برای این کار نیاز به تجهیزاتی نظیر منبع کوئلی داریم.
راهنمای خرید دیگ آب گرم
همان طور که بیان شد دیگ آبگرم مهمترین قسمت در موتورخانه می باشد و با توجه به قیمت دیگ آبگرم بنابراین بایستی به دقت انتخاب شود. در اینجا نکاتی ذکر می شود تا شما انتخاب درستی داشته باشید.
- گواهی استاندارد دیگ: مهم ترین بخش در انتخاب دیگ داشتن گواهی نامه معتبر می باشد. با افتخار به اطلاع شما می رسانیم دیگ های تولید شده در صنایع دما بخار مشهد دارای استاندارد ملی و تحت نظارت شرکت ISIQ می باشد.
- ظرفیت دیگ: برای این کار شما می توانید با کارشناسان ما در صنایع دما بخار مشهد تماس حاصل فرمایید.
- نوع سوخت مصرفی: چه نوع سوختی در دسترس دارید؟ گاز، گازوئیل یا مازوت؟ یا شاید دوگانه سوز و سه گانه سوز؟
- نوع مشعل: انتخاب مشعل به عنوان قلب تپنده بویلر بسیار حساس می باشد. در صنایع دما بخار از بهترین برندهای موجود در بازار استفاده می شود.
- ساختمان و متریال به کار رفته در دیگ: عبارتند از پوسته، کوره ها، لوله های عبور دود، صفحات لوله ها، دودکش، نردبان و سکوی کاربر، شاسی و پایه یکپارچه و درهای بویلر.
- قسمت های کنترلی دیگ: عبارتند از پرشر سوئیچ، کنترل کننده های سطح آب و ترمومتر می باشد.
- شیرهای نصب شده: شیرهای ورودی – خروجی و شیرهای اطمینان که بایستی از نوع مرغوب انتخاب شود.
- دریچه های بازرسی بویلر: داشتن چندین دریچه هایی برای بازدید های دوره ای و همچنین گرفتن تست های بازرس ضروری است.
- تجهیزات جانبی: همه دیگ ها برای افزایش راندمان نیاز به تجهیزات جانبی دارند که این تجهیزات از تنوع زیادی برخوردار است. مانند سختی گیر، اکونومایزر، مبدل حرارتی، منبع انبساط، منبع کندانس، بلودان و … هر کدام وظیفه خاص خود را دارد.
شما می توانید تمامی تجهیزات جانبی دیگ را از طریق بخش بازرگانی صنایع دما بخار مشهد سفارش دهید.
05138471284 – 09054271720 کارشناس بازرگانی