صنایع دما بخار مشهد
تولید کننده انواع دیگهای بخار و آبگرم، آبداغ و روغن داغ
تولید کننده انواع دیگهای بخار و آبگرم، آبداغ و روغن داغ
فهرست مطالب
مقدمه
دیگ بخار در واقع یک کارخانه تقطیر بزرگ است که آب ورودی به آن به بخار تبدیل می شود و مواد جامد را پشت سر می گذارد. بسته به مقدار مواد جامد موجود در آب یا سختی، باقیماندهها گاهی دیده میشوند که یک قابلمه حاوی آب جوشانده شود تا تمام آب تبخیر شود.
همین اتفاق در داخل دیگ بخار رخ می دهد و در صورت عدم کنترل می تواند آن را از بین ببرد. بویلرها برای محافظت از لوله های فولادی دیگ بخار در برابر دمای کوره که بسیار بیشتر از نقطه ذوب مواد لوله است، به آب متکی هستند.
راه حل معمول برای از بین بردن سختی آب استفاده از سختی گیرهای رزینی می باشد. در صورت عدم استفاده از سختی گیر بعد از گرم شدن آب حاوی مواد معدنی مثل کلسیم و منیزیم درون بویلر این مواد بصورت رسوب ته نشین می شود.
آبی که از تصفیه خانه آب شهر شما می آید معمولاً حاوی مقادیر کمی مواد جامد محلول مثل مواد معدنی محتوی کلسیم و منیزیم و … است که می تواند به لوله های داخل دیگ بخار آسیب برساند.
اگر این مواد معدنی در منبع آب دیگ وجود داشته باشد، می تواند منجر به تجمع رسوب سخت در سطح لوله ها شود که دارای پتانسیل کاهش انتقال حرارت آب و در نهایت گرم شدن بیش از حد لوله ها می باشد.
راندمان دیگ بخار نیز می تواند تحت تأثیر آب سخت باشد. اگر وجود کلسیم و منیزیم باعث رسوب گذاری سخت شود، در انتقال حرارت داخل دیگ تاثیر می گذارد.
لایه ای از رسوب به کوچکی 1/8 اینچ روی لوله های دیگ می تواند راندمان را تا 30 درصد کاهش دهد. این تنها باعث فشار بر روی دیگ شده و دیگ به سختی کار کرده و سوخت بیشتری مصرف می کند تا نیاز بخار شما را برآورده کند.
راه حل هر دوی این مشکلات بالقوه، یک سختی گیر آب است، سختی گیرهای آب، ترکیبات سدیم محلول (سنگ نمک، نمک خورشیدی، نمک تبخیر شده) را به منبع آب دیگ وارد میکنند تا حضور هر گونه کلسیم و منیزیم را از بین ببرند و به طور موثر مشکل آب سخت را حل کنند.
میزان سختی آب به این موضوع بستگی دارد که در موقع زمان نفوذ آب در زمین از لایه های آهکی و منیزیمی و گچی گذشته باشد یا نه، و بر این اساس ممکن است کم یا زیاد شود.
آبهای نواحی آهکی از آبهای نواحی گرانیتی و یا شنی سخت تر هستند.
سختی آب در فصول مختلف هم متغیر است. بطور معمول سختی آب در فصل های پربارش کمتر و در فصل خشکی زیاد می شود.
جهت آب مصرفی کارخانجات نمی توان از آب سخت استفاده نمود مخصوصا اگر تجهیزات گرمایشی مانند دیگ بخار وجود داشته باشد باعث ایجاد رسوبات آهکی بر روی جداره بویلر و خوردگی آن می شود. رفع سختی آب دیگ بخار یکی از الزامات هر کارخانه ای می باشد
اگر از آب سخت استفاده شود باعث می شود دیگ های بخار، مبدل های حرارتی، برج های خنک کننده و سیستم های سردکننده رسوب بگیرند.
استفاده از آب سخت در صنعت شستشو باعث هدر رفتن مواد شوینده خواهد شد. همچنین نتیجه کار صنایعی مانند نساجی و رنگرزی با افت کیفیت مواجه خواهد شد.
حل شدن سود سوزآور داخل آب باعث تشکیل رسوب هیدروکسید منیزیم می شود. آب سخت برای سلامتی نیز مضر بوده و باعث بروز بیماری های کلیوی خواهد شد.
با توجه به همه موارد ذکر شده در هر کاربردی به صرفه تر است که سختی آب حذف شود برای رفع سختی آب دیگ بخار، از مواد شیمیایی حاوی کربنات سدیم استفاده می شود.
در عملیات رفع سختی آب دیگ بخار پیش از ورود آب به درون بویلر، باید این مواد شیمایی را اضافه کنند تا سختی آب گرفته شود در غیر اینصورت در دیگ بر اثر افزودن این مواد، آهک و گچ رسوب پیدا کرده و باعث شناور شدن رسوب در آب دیگ می شود.
مزیت دیگر اضافه کردن مواد شیمیایی به آب سخت این است که دیگر این رسوب به جدار دیگ نمیچسبد و می توان آن را به سادگی از بین برد.
نقطه قابل توجه این است که برای خارج کردن رسوبات معلق در دیگ باید یک برنامه زمانبندی شده و منظم داشت. به عنوان مثال عمل زیرآب زنی باید بصورت مداوم انجام شود.
یک سختی گیر آب خطر رسوب شدن سخت داخل دیگ را کاهش می دهد، جریان آب را بهبود می بخشد، حداکثر کارایی را تضمین می کند و به دیگ شما کمک می کند از خرابی یا هر نوع آسیبی که می تواند طول عمر آن را کاهش دهد جلوگیری کند.
تصفیه نامناسب آب، یا عدم استفاده از برنامه تصفیه، می تواند منجر به آسیب غیرقابل برگشت لوله دیگ شود که به عنوان جرم گیری و رسوب شناخته می شود.
برای جلوگیری از ایجاد رسوب و جرم، آب باید قبل از ورود به دیگ از طریق یک سختی گیر آب به گردش درآید. یک سختی گیر آب ذرات خارجی مانند منیزیم، کلسیم و سایر مواد معدنی سخت را فیلتر می کند.
این ذرات به لایه داخلی دیگ میچسبند، راندمان انتقال حرارت را کاهش میدهند، مقدار مورد نیاز دیگ شما برای کار را افزایش میدهند و باعث خرابی میشوند.
در صورت عدم استفاده از سختی گیر و تشکیل رسوب درون بویلر میزان انتقال حرارت به شدن کاهش پیدا می کند. سختی گیر رزینی سختی آب را از قبل وارد شدن به بویلر حذف می کند. بعد از حذف سختی آب بویلر آن را به بخار تبدیل نموده و مورد استفاده قرار می دهد.
در حین عملیات میزانی از بخار تولید شده پس از سرد شدن مجدد به آب تبدیل شده و در صورت بسته بودن سیکل بویلر مجدد به مخزن بویلر فرستاده می شود.
در بویلر آب گرم بدلیل استفاده از سیکل کاملا بسته آبی که یک بار وارد سیستم می شود بطور دائم در حال چرخش است و فقط کمی آب بدلیل باز بودن برخی اتصالات یا وجود درزها هدر می رود که باید بوسیله آب جبرانی جایگزین شود. این بویلرها در زمان راه اندازی آب گیری میشوند.
لازم است قبل از ورود آب به بویلر سختی آن به طور کامل و تا حد امکان گرفته شود و میزان سختی آب باید نزدیک به صفر باشد تا از تشکیل رسوب جلوگیری شود.
رایجترین روش تبدیل آب سخت به آب نرم استفاده از دستگاه سختی گیر رزینی یا سختی گیرهای تبادل یونی است . با کمک این سختیگیرها مواد معدنی از جمله کلسیم و منیزیم از آب حذف می شوند.
انواع سختی گیرهای موجود در بازار در نوع های اتوماتیک، نیمه اتوماتیک، و دستی هستند . در این بین سختیگیرهای نیمه اتوماتیک رواج بیشتری دارند.
1- منبع آب (آب شیرین، آب دریا، آب شهری و غیره)
2- سختی (میزان یونهای کلسیم و منیزیم محلول در آب)
3- کل مواد جامد محلول یا TDS. تمام مواد آلی و معدنی)
4- قلیاییت (اندازه گیری ظرفیت خنثی سازی اسید)
5- خلوص (مقدار و ماهیت ناخالصی های موجود، مانند جامدات معلق، جامدات محلول و گازها)
چندین راه حل تصفیه فیزیکی و شیمیایی وجود دارد که به آب خوراک فرآیند و نیازهای عملیات آرایشی رسیدگی می کند، مانند:
یک متخصص تصفیه آب می تواند اطمینان حاصل کند که آب تغذیه دیگ بخار و مواد شیمیایی آب تشکیل دهنده شما برای کاربرد و خروجی فرآیند مورد نیاز مناسب است و برای عملکرد کارآمد دیگ به درستی نگهداری می شود.
استراتژیهای درمان مورد به مورد بر اساس کل سیستم توسعه مییابند، با آب آرایشی و آب دیگ به طور معمول برای تعیین چرخههای غلظت آزمایش میشوند.
با راهحل مناسب مدیریت آب، میتوانید انتظار صرفهجویی در هزینهها را در قالب کاهش مصرف مواد شیمیایی، سوخت و آب، همراه با حداکثر عمر تجهیزات و کاهش هزینههای نگهداری داشته باشید.
سختی موقت یا سختی کربناتی بدلیل وجود بیکربنات کلسیم و منیزیم در آب بوجود می آید. این نوع سختی را عمدتا می توان با کمک حرارت بالا و یا بالابردن PH کم نمود.
از آنجاییکه سختی موقت به دلیل وجود کربناتهای کلسیم و منیزیم و آهن میباشد و برای حذف این سختی باید آب را جوشاند تا مواد معدنی به صورت کربناتت رسوب کند. به همین دلیل این سختی را سختی موقت می گویند.
اما اگر آب حاوی (NoncarbonateHardner) یا سختی غیر کربناتی باشد دارای سختی دائم است. این نوع سختی با حرارت دادن قابل از بین رفتن نیست و مربوط به دیگر املاح کلسیم و منیزیم مثل نمکهای سولفاتها، کلرید یا نیترات آنهاست.
در واقع تنها نمك كربنات اين يونها با جوشاندن تهنشين می شوند و نمكهای سولفات، كلريد و نيترات تنها بوسیله جوشاندن از محلول خارج نمی شوند. باقی ماندن این اين نمكها در لولههای ديگ بخار ايجاد خوردگی می كند. برای از بین بردن اين رسوبات معمولا مواد شيميايی به کار برده می شود.
اگر بخواهیم سختی دایم آب را از بین ببریم کافی است به کمک رزین های مخصوص یونهای عامل سختی را از آب جدا نماییم.
روشهای تعیین درجه سختی آب در کشورهای مختلف باهم فرق می کند
در آلمان رزین لواتیت و در آمریکا امبرلیت و دووکس استعمال می گردد.
درجه سختی آب را از روی مقدار کلسیم و منیزیم موجود در آن تعیین می کنند.
در آلمان اگر آبی ده میلی گرم CaO در یک لیتر داشته باشد می گویند درجه سختی آب یک است.
در فرانسه اگر آبی در یک لیتر ده میلی گرم کربنات کلسیم یا همسنگ آن کربنات منیزیم داشته باشد می گویند که یک درجه سختی دارد.
برای تعیین سریع سختی آب، کارخانه شیمیایی واقع در آلمان قرص هایی ساخته است. در یک لوله آزمایش مخصوص و مدرج، آب مورد آزمایش را تا خط نشان لوله پر می نمایند، و به وسیله معرفی که همراه بسته قرص هاست رنگ این آب را قرمز می کنند و آن گاه آنقدر از این قرص ها در آن می اندازند تا رنگ آب سبز گردد.
شماره قرص های ریخته شده در لوله آزمایش برابر درجه سختی آب می باشد. دقت این روش تا نیم درجه است در ایران معمولاً از کیت های خاصی استفاده می شود.
مطلب پیشنهادی: دلایل پدیده تراوش املاح یا Carry Over دیگ و بویلر بخار
بویلرهای با کیفیت، ایمن و استاندارد را از دما بخار بخرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات دما بخار بر روی تصاویر کلیک کنید
دیگ بخار | دیگ آبگرم و آبداغ | دستگاه بخار ژنراتوری | دیگ بخارروغنداغ | دیگ روغنداغ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
برای مشاوره رایگان و سفارش خرید محصولات بخار دما بخار مشهد با این شماره ها تماس بگیرید:05138472536-09120462950 |
به وسیله جوشاندن آب و تبدیل کربنات های هیدروژن محلول در آن به کلسیم نامحلول سختی موقت آب برطرف می شود. در مناطق دارای آب سخت، جوشاندن آب باعث تشکیل رسوب می گردد. این رسوب، داخل بویلر مشاهده می شود.
رفع سختی آب دیگ بخار که دائمی هستند با کمک نرم کننده هایی مثل پرموتیت و عمل مبادله یون انجام می شود. آب موجود در طبیعت معمولا دارای ناخالصی است. املاحی مثل گچ، آهک، نمک طعام، ترکیبات منیزیم، آهن، اکسیژن، ازت، انیدرید کربنیک، ترکیبات آلی و غیره در همه آبها وجود دارد اما مقدار این ناخالصی ها در آبهای مناطق مختلف متفاوت است.
یکی از مواد مورد استفاده برای رفع سختی آب دیگ بخار استفاده از تری ناتریم فسفات Na3PO می باشد که با اسم آلبرت تری بکار می رود. یون کلسیم موجود در آب براثر ناتریم فسفات تبدیل به تری کلسیم فسفات PO42Ca3 می گردد و رسوب می کند.
با ریختن آن بی کربنات کلسیم محلول در آب تبدیل به کربنات می شود و رسوب می کند
(Ca3H2Ca”CO3Ca+Co2+H2O))
در نتیجه بی کربنات کلسیم آب، براثر کربنات سدیم، گچ و بی کربنات کلسیم، به کربنات کلسیم تبدیل می شود و رسوب می گردد:
Ca3H2Ca+Co3Na2″CO3Ca+2CO3HNa
SO4Ca+Co3Na2″CO3ca+So4Na2
اخیراً به مقدار زیادی از رزین ها که قادرند تعویض یون کنند، برای رفع سختی آب استفاده می کنند.
منیزیم، آهن و کلسیم یون هایی با بار “مثبت” هستند. یون های دارای بار مثبت با یون های دارای بار منفی واکنش می دهند و باعث می شوند این مواد معدنی به دیواره داخلی دیگ بچسبند.
این فرآیند باعث پوسته پوسته شدن می شود. برای جلوگیری از پوسته پوسته شدن، یک سختی گیر آب با استفاده از دانه های رزین، یون های دارای بار مثبت را از مایع خارج می کند.
دانه ها پس از نشستن در آب نمک پر از نمک و پتاسیم که مواد معدنی با بار منفی هستند، بار منفی می گیرند. هنگامی که مایع از مخزن رزین عبور می کند، یون های دارای بار مثبت به سمت دانه های دارای بار منفی جذب شده و از مخلوط خارج می شوند.
این تبادل یونی میتواند بخش بزرگی از ذرات یونی با بار منفی را حذف کند و در نتیجه آب نرمتر شود
چرخه بازسازی، یونهای دارای بار منفی را از دانههای رزین آزاد میکند و به آنها اجازه میدهد تا به طور مداوم سختی را از آب حذف کنند.
فرآیند بازسازی با تخلیه مواد جامد، آوردن آب نمک جدید و شستن دانه های رزین از طریق آب نمک جدید برای شارژ مجدد آنها کار می کند. این فرآیند تمیز کردن حدود یک تا دو ساعت طول می کشد.
سیستم های احیا می توانند از یک یا دو مخزن آب نمک استفاده کنند. با دو مخزن، یک مجموعه از مهره ها همیشه کار می کنند و تمیز می شوند و زمان خرابی را کاهش می دهند.
تنها با یک مخزن، آب سخت و آب نمک باید به طور مداوم شسته و جایگزین شوند تا سختی از بین برود و دانه ها بازسازی شوند.
اساس کار سختیگیر یونی مبتنی بر جایگذاری بونهای آنیون سخت حل شده در آب با اتمهای سدیم کاتیون می باشد. اتم سدیم مثبت در رزین سختی گیر وجود دارد
برای عملکرد مناسب سختیگیر لازم است رزین آن به طور مرتب احیا و بک واش گردد تا از رسوب مواد معدنی سخت در آن جلوگیری شود. فرآیند سختی گیری آب عبارت است از عبور آب نمک از رزین در یک زمان معین.
پارامترهای مهم در انتخاب سختی گیر مناسب
میزان سختی آب ورودی بر حسب ppm
حجم یا دبی آب ورودی به سختی گیر
نوع رزین مصرفی
ظرفیت رزین
سیکل احیاء و شستشو
برای بیان مشخصات اصلی سختی گیر باید حجم رزین، ابعاد سختی گیر از جمله قطر، ارتفاع و متریال بکار رفته در ساخت بدنه آن بیان شود. علاوه براین از روی مشخصاتی از قبیل دبی آب سرویس، دبی احیاء، و دبی شستشو می توان حجم رزین را محاسبه نمود.
سیستم های سختی گیر با راندمان بالا برای کاربردهای حیاتی مانند موارد زیر ایده آل هستند:
دیگر محصولات صنایع دما بخار مشهد دیگ آبگرم و دیگ بخار و دیگ روغن داغ می باشد برای آشنایی بیشتر بر روی کلمات کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی: چک لیست استاندارد ملی موتورخانه، ۵ مرحله برای افزایش راندمان دیگ بخار
نمای دیگ بخار عمودی
حتما گالری فیلم محصولات بویلر ما را ببینید.
ارسال پارت اول تجهیزات بخار پایانه های نفتی جنوب
برای دریافت مشاوره و جزئیات بیشتر با کارشناسان ما در صنایع دما بخار مشهد تماس حاصل فرمایید.
05138472536 – 09120462950